Om familjehemsvård
Familjehemsvård är den mest förekommande formen av placering när barn inte kan bo kvar hemma. Det är socialtjänstens ansvar att säkerställa att barn som inte kan bo med sina föräldrar får den omsorg och vård de behöver utifrån sina individuella behov. Vid alla beslut om vård- eller andra behandlingsinsatser ska barnets bästa vara det avgörande.
Barn har rätt till omvårdnad, trygghet och en god uppfostran enligt föräldrabalken. Primärt är det barnets vårdnadshavare som ansvarar för att tillgodose dessa behov. De flesta barn bor också tillsammans med sina föräldrar. Men det kan hända att ett barn behöver placeras utanför det egna hemmet med stöd från socialtjänsten om det bedöms vara till barnets bästa. Vid en sådan placering är det viktigt att beakta barnets behov av att upprätthålla kontakt med sitt ursprung, sitt språk och sin kultur.
Olika placeringsformer inom familjehemsvård
Familjehem
Familjehem är en placeringstyp för barn och ungdomar som av olika anledningar inte kan bo hos sin biologiska familj. Det innebär att barnet eller ungdomen bor hos en annan familj, ofta under en längre period. Familjehemmet kan vara en tillfällig eller permanent lösning och syftar till att erbjuda ett tryggt och stabilt hem för barnet eller ungdomen.
Denna typ av placering har en betydande roll i att skapa känslor av samhörighet och trygghet för barnet eller ungdomen. Det ger dem även det stöd och den omsorg som behövs för deras utveckling och välbefinnande. Familjerna får stöd och handledning från kommunen eller en organisation som arbetar med familjehem för att kunna ge bästa möjliga vård och stöd till barnet eller ungdomen de tar hand om.
Jourhem
Jourhem är en tillfällig boendeform för barn som av olika skäl inte kan stanna kvar hemma. Det är till för barn som befinner sig i kris eller akut situation och behöver snabbt få en trygg plats att bo på. Jourhemmet utgör en temporär lösning medan socialtjänsten eller myndigheterna arbetar på att hitta en permanent boendelösning för barnet, antingen genom att placera det i en lämplig fosterfamilj eller genom att återföra det till sin biologiska familj.
Förstärkt familjehemsvård
Förstärkt familjehemsvård är en form av placering där familjehemmet får extra resurser och stöd för att kunna möta behoven hos de barn och ungdomar som placeras där. Det kan handla om barn med komplexa behov, såsom beteendeproblem, psykiska utmaningar eller andra svårigheter som kräver särskild uppmärksamhet och insatser.
I förstärkt familjehemsvård ges familjehemmet tillgång till olika former av professionellt stöd, såsom regelbunden handledning och utbildning, samt tillgång till specialiserade resurser och tjänster. Syftet är att ge barnet eller ungdomen en trygg och stabil miljö där deras behov kan tillgodoses på bästa möjliga sätt.
Barn i familjehemsvård
Familjehemsvård är den vanligaste placeringsformen i Sverige. År 2022 var 19 200 barn och unga placerade i familjehem, vilket var 72 procent av alla placerade barn. 65 procent av barnen var placerade i familjehem enligt socialtjänstlagen och övriga enligt lagen om särskilda bestämmelser för vård av unga (LVU).
Stort behov av stöd under placeringen
Barn som placeras i familjehem finns i alla åldrar och kommer från olika kulturella bakgrunder med olika förutsättningar och behov. Många av dessa barn har varit utsatta för försummelse, vanvård och våld, vilket gör att de behöver omfattande stöd och hjälp under sin placering för att kunna utvecklas väl och skapa sig en god framtid som vuxna.
De yngre barnen placeras oftast på grund av bristande omsorg från föräldrarna, medan äldre barn oftare placeras på grund av eget beteende såsom missbruk, kriminalitet eller andra destruktiva handlingar. Både yngre och äldre barn har vanligtvis erfarenheter av bristande skolgång och hälsoproblem.
Dygnet runt stöd för våra familjehem
Vi på Startsteget handleder och vägleder i familjehem regler, samt ger stöd till våra familjer dygnet runt. Vi jobbar individuellt då våra barn och ungdomars livssituationer ser olika ut, likaså deras utmaningar.
Våra familjehemskonsulenter finns alltid där för att hjälpa till. Om det behövs kliver vår barnterapeut in som extra stöd med expertkompetens inom trauma och anknytning, för att sätta ord på beteenden och vägleda.
Är du nyfiken på vilka ersättningar som gäller när man vill bli familjehem, så är du välkommen att läsa mer om detta på länken här nedan.
Viktiga frågor att ställa sig i processen till att bli familjehem
- Har ni tid, tålamod och plats för ett barn eller ungdom som kan ha stora svårigheter som ni kan bli familjehem för?
- Om ni har egna barn, är de positivt inställda till att ta emot ett barn/ungdom i er familj?
- Kan ni tänka er att ha regelbunden kontakt med skolan och hjälpa barnet med läxor?
- Kan ni tänka er att ta ansvar för att barnet får den hälsovård, sjukvård och tandvård barnet behöver?
- Kan ni tänka er att stötta barnet i relationen med sitt biologiska nätverk om det ingår i uppdraget?
- Är ni beredda att ha ett nära samarbete med socialtjänsten och Startstegets familjehemskonsulent?
Om svaret är JA på ovanstående frågor då är ni redo att ta steget mot att bli familjehem. Vänligen fyll i intresseanmälan om att bli familjehem, som ni finner på länken här nedan. Vi hör av oss snarast för att påbörja utredningen.
”Inget familjehem ska någonsin känna sig ensam i ett ärende. Familjehemmen får mycket stöd och hjälp från oss och det kan både handla om praktiska och känslomässiga situationer.”
Gabriel, VD på Startsteget
Intresseanmälan för att bli familjehem
Vänligen fyll i dina uppgifter i nedanstående fält och skicka in din intresseanmälan om att bli familjehem till oss. Vi hör av oss så snart vi kan!
Vanliga frågor och svar om familjehemsvård
Vad är ett familjehem?
Ett familjehem är en form av vårdplacering där ett barn eller ungdom, som av olika anledningar inte kan bo hemma hos sina biologiska föräldrar, istället placeras i en annan familj. Denna familj, kallad familjehemmet, tar emot och ansvarar för barnet som om det vore deras eget under den tid barnet är placerat där.
Familjehemmet kan vara en tillfällig lösning eller, i vissa fall, leda till en mer långsiktig vård. Syftet är att ge barnet en stabil och trygg miljö där det kan växa upp och utvecklas på ett hälsosamt sätt. Olika barn kan placeras i familjehem av olika skäl, inklusive problem hemma, övergrepp, försummelse eller andra omständigheter som gör att det inte är möjligt för dem att bo hos sina biologiska föräldrar.
Familjehemmet genomgår en utvärderingsprocess och får ofta stöd och handledning från professionella, såsom familjehemskonsulenter och socialarbetare. Det är viktigt att familjehemmet skapar en kärleksfull och stödjande miljö för barnet och att de arbetar tillsammans med andra yrkesverksamma för att möta barnets behov på olika områden, inklusive utbildning, hälsa och känslomässigt välbefinnande.
Vem kan bli familjehem?
Alla som uppfyller vissa grundkrav kan ansöka om att bli familjehem. Det är viktigt att man är stabil och har tid och resurser för att kunna ge det stöd och den trygghet som ett barn eller en ungdom kan behöva. Man behöver också ha ett eget hem med tillräckligt med utrymme för en extra familjemedlem, samt vara beredd att samarbeta med socialtjänsten och andra involverade i barnets eller ungdomens liv.
Utbildning och erfarenhet inom området kan vara meriterande, men är inte alltid ett krav. Startsteget har egna familjehemskonsulenter som handleder dig och ger stöd i varje situation och finns tillgängliga dygnet runt.
Vilka är de vanligaste familjehem krav?
Kraven för att bli ett familjehem varierar, men det finns några vanliga kriterier som ofta tillämpas. Här är några vanliga familjehemskrav:
Ålder och mognad: Familjehemsansökande förväntas vara vuxna och mogna, vanligtvis över en viss åldersgräns. Ålderskraven kan variera beroende på jurisdiktion.
God hälsa: Det förväntas att familjehemsansökande och andra medlemmar i hushållet är i god fysisk och psykisk hälsa för att kunna ge en stabil och stödjande miljö för det placerade barnet.
Inkomst och ekonomisk stabilitet: Familjehemsansökande behöver ofta kunna försörja sig själva och familjen ekonomiskt. Det kan krävas att de har en stabil inkomstkälla.
Utbildning och erfarenhet: Vissa jurisdiktioner kan kräva en viss nivå av utbildning eller erfarenhet relaterad till barnomsorg eller socialt arbete.
Stöd från det sociala nätverket: Familjehemsansökande kan bli ombedda att identifiera personer i sitt sociala nätverk som kan stödja dem i uppdraget som familjehem.
Bostadsutrymme: Det krävs vanligtvis tillräckligt med utrymme i hemmet för att kunna ta emot ett placerat barn. Härutöver måste hemmet uppfylla vissa säkerhets- och hälsostandarder.
Säkerhetskontroller: Familjehemsansökande och andra vuxna i hushållet kan genomgå säkerhetskontroller, inklusive bakgrundskontroller och ibland hembesök, för att säkerställa att de kan erbjuda en trygg miljö för barnet.
Upprätthålla sekretess och integritet: Familjehemsansökande förväntas respektera och upprätthålla sekretess och integritet gällande de placerade barnens bakgrund och situation.
Vad krävs för att bli familjehem hos Startsteget?
För att bli familjehem hos Startsteget krävs det, i korta drag, att du har ett stabilt hem, tid och engagemang att ta hand om barn och ungdomar, samt genomgå en utredning. Mer om kraven kan du läsa på följande sida.
Hur går utredningen till?
En utredning inför att bli familjehem är en noggrann process som syftar till att säkerställa att familjen har rätt förutsättningar för att kunna ta hand om ett barn eller en ungdom på ett tryggt och stabilt sätt.
Utredningen består av flera delar, där en grundlig kartläggning av familjens livssituation och bakgrund ingår. Familjen får lämna in en ansökan och blir sedan kontaktade av oss för att genomföra en intervju där vi går igenom familjens motiv, erfarenheter och förutsättningar.
En annan del av utredningen är en noggrann hembesiktning, där vi besöker familjens hem för att undersöka hur det ser ut och hur pass lämpligt det är för ett barn att bo där. Vi gör även en kontroll av familjens ekonomi och eventuella skulder.
Utöver detta görs en noggrann hälsoundersökning och det tas även referenser från tidigare arbetsgivare eller andra som känner familjen väl. När utredningen är klar får ni besked om ni har blivit godkända som familjehem eller inte.
Hur lång tid tar utredningen?
Det är individuellt från fall till fall, men utredningen tar vanligtvis mellan 1-3 månader. Eftersom vi har väl utarbetade rutiner och professionella medarbetare lyckas vi oftast göra klart utredningen på 4-5 veckor. Oavsett tidsaspekten så är det absolut viktigast att utredningen går rätt till och att vi kan säkerställa att familjen har rätt förutsättningar för att kunna ta hand om ett barn eller en ungdom på ett tryggt och stabilt sätt.
Varför måste ni utreda personer som vill bli familjehem?
Forskning har visat att många barn och ungdomar genom åren har fått utstå smärtsamma upplevelser i sina tidigare familjehem. Det gör oss på Startsteget desto mer angelägna om att göra allt vi kan för att försäkra oss om att de barn och ungdomar vi placerar får det tryggt och bra i sina nya hem hos sina nya familjer.
För oss är det oerhört viktigt att lära känna er som familj så bra som möjligt. Då har vi större möjlighet att placera ett barn som verkligen passar hos er och att skapa en hemmiljö där hen kan känna sig älskad och omhändertagen på riktigt. Det är alltså för att både det placerade barnet och ni som familj ska få så bra förutsättningar som möjligt som vi gör en omfattande utredning av alla familjer som vill bli familjehem hos oss.
Kan man få någon ekonomisk ersättning?
Ja, som familjehem kan man få ekonomisk ersättning för att täcka kostnader för mat, boende, kläder och andra utgifter som är förknippade med att ha ett barn eller ungdom boende hos sig. Ersättningen kan variera beroende på barnets eller ungdomens behov och omständigheterna kring placeringen.
I vissa fall kan man även få extra ersättning för att kompensera för tid och arbete som krävs för att ta hand om ett barn eller en ungdom. Ersättningen bestäms utifrån kommunens riktlinjer och kan skilja sig åt mellan olika kommuner. Syftet med ersättningen är alltid detsamma, att kunna skapa de bästa förhållanden för det utsatta barnet eller ungdom som är i behov av en trygg tillvaro.
Går det att kombinera arbete med att bli familjehem?
Ja såklart, som familjehem är det möjligt att fortsätta arbeta, men det är viktigt att det finns tillräckligt med tid och resurser för att ta hand om det placerade barnet eller ungdomen. Det är viktigt att ha flexibilitet i arbetsschemat och att kunna ta ledigt när det behövs, till exempel vid sjukdom eller möten med socialtjänsten. Man får ekonomisk ersättning för sitt uppdrag, men det ska inte ses som en heltidsinkomst.
Vilka krav ställs på bostaden när man vill bli familjehem?
Bostaden som används som familjehem ska vara lämplig och säker för barnets eller ungdomens behov. Det finns inga specifika krav på storlek eller antal rum, men det måste finnas tillräckligt med utrymme för det placerade barnet eller ungdomen att ha en egen säng och förvaringsutrymme för sina personliga ägodelar.
Det är också viktigt att bostaden är i god skick och att den uppfyller de lagkrav som finns, till exempel vad gäller brand- och elsäkerhet. Bostaden ska också vara belägen i en trygg och säker miljö.
Vi på Startsteget kommer att göra en bedömning av er bostad under utredningsprocessen och ge råd om eventuella åtgärder som behöver göras för att den ska vara lämplig som familjehem.
Kan man ha egna barn samtidigt som man är familjehem?
Ja, det går att ha egna barn samtidigt som man har barn placerade i sitt hem. Det är dock viktigt att tänka igenom hur placeringen kan påverka både det placerade barnet och de egna barnen, och att man har resurser och stöd för att klara av det. Familjehemmet ska kunna erbjuda både det placerade barnet och de egna barnen en trygg och harmonisk tillvaro.
Kan vi ångra oss att bli familjehem?
Ja, ni kan ångra er att bli familjehem, eftersom det är viktigt att ni känner er bekväma i er nya roll. Ni ska inte känna er pressade att ta på er något som ni inte känner är rätt för er. Vi vill bara att ni ska veta att bli familjehem är ett fantastiskt sätt att hjälpa barn och ungdomar som behöver det mest.
Samtidigt, om ni under utredningen upptäcker att det inte passar eller att det inte är lämpligt för er att vara familjehem, så är det viktigt för oss att ni tar ansvar och säger ifrån. Vårt främsta mål är att hitta de bästa familjerna som kan öppna sina hem och ge den trygghet och kärlek som dessa barn och ungdomar behöver.
Vad händer om vi behöver hjälp?
Vi på Startsteget finns alltid där för er. Vi vet att varje barn och ungdom har sin egen unika livssituation och utmaningar, och därför erbjuder vi individuell handledning, vägledning och stöd dygnet runt.
Våra erfarna familjehemskonsulenter är alltid tillgängliga för att hjälpa till. Om det behövs så kliver vår barnterapeut in som extra stöd och ger expertkompetens inom trauma och anknytning. Genom att sätta ord på beteenden och ge råd, kan vi tillsammans hjälpa barnen att hantera sina utmaningar på ett konstruktivt sätt.
Hur många barn är placerade i familjehem i Sverige?
Det är nästan 20 000 barn och ungdomar som är placerade i familjehem i Sverige. Trots detta, så finns det många barn i kommunerna runt om i Sverige som väntar på att en familj ska öppna sitt hem och ta emot dem i sin famn. Idag råder det stor brist på familjehem i många kommuner, så när vi säger att du behövs, vi menar det verkligen. Din trygghet, vardag, goda mat och varma famn. Ditt hem. Så om du har möjligheten och viljan, tveka inte, ta steget mot att bli familjehem redan idag!
Övriga frågor om att bli familjehem
Har en fråga om att bli familjehem, som vi inte lyckades besvara här, är du varmt välkommen att kontakta oss så hjälper vi dig med svaret! Det kan handla om exempelvis fler detaljer gällande kraven, ansökan, utredningen, hela processen, barnen, ansvaret, samarbetet, stödet, utbildningen eller vår verksamhet, vad du än undrar, tveka inte. Vi finns här för att hjälpa dig så länge vi delar samma mål, och det är att skapa en tryggare framtid för barn och ungdomar!