Ett hem att växa i – Grundutbildning för jour- och familjehem (Familjehemmets bok)

Att vara jour- eller familjehem är ett djupt meningsfullt uppdrag där du får möjligheten att erbjuda trygghet och stabilitet för barn och ungdomar som, av olika skäl, inte kan bo hos sina biologiska föräldrar.

Med utbildningen Ett hem att växa i får du som nyblivet eller blivande familjehem en omfattande förberedelse som ger dig kunskaper och verktyg för att möta och stötta barnen på bästa möjliga sätt. Startstegets familjehemskonsulenter finns för dig för att vägleda dig och ge dig stöd i utbildningen.

Om utbildningen

Utbildningen Ett hem att växa i har utvecklats av Socialstyrelsen i syfte att ge familjehem en gedigen förståelse för de behov och utmaningar som barn och ungdomar i familjehem kan ha. Utbildningen bygger på forskningsbaserade metoder och erfarenheter från yrkesverksamma inom socialtjänst och barnomsorg.

Som en del av kursen använder deltagarna Familjehemmets bok, en praktisk guide som du kan återkomma till under hela tiden du är familjehem.

Utbildningen är upplagd i fem centrala områden som steg för steg guidar dig genom de viktigaste aspekterna av familjehemsuppdraget. Materialet innehåller 9 kapitel och Familjehemsguiden A–Ö.

1. Att förstå din roll och ditt ansvar som familjehem

  • Vad innebär det att vara jour- eller familjehem? Som familjehem tar du emot barn eller unga i ditt hem och skapar en stabil och trygg miljö där de kan bo under kortare eller längre perioder. Utbildningen förklarar vad det innebär rent praktiskt och emotionellt, och vilka lagar och regler som gäller.
  • Rollen som vuxen förebild och anknytningsperson: Du kommer att vara en viktig person för barnet, inte bara som omsorgsgivare utan som en trygg vuxen i deras liv. Här får du en djupare förståelse för hur du kan vara en positiv och stödjande förebild.

2. Förståelse för barns utveckling och behov

  • Anknytning och trygghet: För att kunna bygga en stabil relation med barnet är det viktigt att förstå hur anknytning fungerar och hur barns behov ser ut i olika utvecklingsstadier. I denna del får du verktyg för att skapa en relation präglad av tillit och trygghet.
  • Utvecklingspsykologi och emotionella behov: Barnens olika behov beroende på deras ålder och utvecklingsfas tas upp, samt hur dessa påverkas av tidigare upplevelser. Detta hjälper dig att skapa en förståelse för varför vissa beteenden uppstår och hur du kan bemöta dem på bästa sätt.

3. Bemöta trauma och svåra upplevelser

  • Hur trauma påverkar barn: Många barn som placeras i familjehem har varit med om svåra händelser som kan påverka deras sätt att interagera med omvärlden. Utbildningen går igenom vad trauma innebär, hur det kan påverka barns känsloliv och beteenden, och hur du som familjehem kan vara ett stöd.
  • Strategier för att hantera utmanande beteenden: Du får lära dig om konkreta strategier för att bemöta och hantera beteenden som kan vara en följd av traumatiska upplevelser. Fokus ligger på att skapa en stabil miljö och hitta rutiner som bidrar till barnets känsla av trygghet.

4. Samarbete med socialtjänsten och barnets nätverk

  • Din relation med socialtjänsten: Som familjehem samarbetar du nära med socialtjänsten (och med Startstegets familjehemskonsulent som alltid finns tillgänglig för att ge dig stöd och vägledning). Utbildningen beskriver vad detta samarbete innebär, vilken typ av stöd du kan få och hur kommunikation och dokumentation fungerar.
  • Kontakt med biologiska föräldrar och barnets nätverk: När det är möjligt och tillgodoser barnets behov på bästa sätt kan kontakt med biologiska föräldrar och barnets nätverk vara en del av placeringen. Du får lära dig om vikten av att ha ett respektfullt förhållningssätt gentemot barnets ursprungsfamilj och hur denna kontakt kan stödja barnets identitet och känsla av tillhörighet.

5. Praktisk vägledning och tips för vardagen

  • Att skapa trygghet i vardagen: Genom utbildningen får du praktiska råd om hur du kan skapa en trygg och förutsägbar vardag för barnet. Detta inkluderar rutiner, regler, och strategier för att hantera utmanande situationer på ett sätt som skapar en känsla av trygghet för barnet.
  • Stöd i skola och fritidsaktiviteter: En viktig del i att vara familjehem är att stödja barnets skolgång och sociala liv. Du får tips om hur du kan hjälpa barnet att etablera sig i skolan och hur fritidsaktiviteter kan vara en del av barnets sociala utveckling och mående.
  • Självomsorg och stöd för dig som familjehem: Att vara familjehem är givande men kan också vara utmanande. Därför lägger utbildningen vikt vid hur du själv kan få stöd och återhämtning för att kunna vara en så bra och stabil omsorgsperson som möjligt.

Varför välja utbildningen "Ett hem att växa i"?

Att vara jour- eller familjehem innebär att man gör en verklig skillnad i barns liv. Ett hem att växa i ger dig den kunskap och trygghet du behöver för att göra denna resa både givande och hållbar, för dig och för de barn du välkomnar in i ditt hem. Utbildningen ger en stark grund och de verktyg du behöver för att kunna möta både barnets och dina egna behov på bästa sätt.

Låter det intressant?

Kontakta oss för att få mer information om utbildningen och hur du kan bli ett familjehem som gör skillnad.

Viktiga frågor om familjehem regler ni bör ställa er innan ni gör intresseanmälan

  • Har ni tid, tålamod och plats för ett barn eller ungdom som kan ha stora svårigheter?
  • Om ni har egna barn, är de positivt inställda till att ta emot ett barn/ungdom i er familj?
  • Kan ni tänka er att ha regelbunden kontakt med skolan och hjälpa barnet med läxor?
  • Kan ni tänka er att ta ansvar för att barnet får den hälsovård, sjukvård och tandvård barnet behöver?
  • Kan ni tänka er att stötta barnet i relationen med sitt biologiska nätverk om det ingår i uppdraget?
  • Är ni beredda att ha ett nära samarbete med socialtjänsten och Startstegets familjehemskonsulent?

Intresseanmälan för att bli familjehem

Vänligen fyll i dina uppgifter i nedanstående fält och skicka in din intresseanmälan till oss. Vi hör av oss så snart vi kan!

Rulla till toppen