Behandlingsfamilj för barn med allvarliga beteendeproblem
Hos Startsteget erbjuder vi en trygg och strukturerad miljö för barn och ungdomar med allvarliga beteendeproblem genom våra behandlingsfamiljer. Det här är en specialiserad insats som ger barn i behov av extra omsorg en möjlighet att växa och utvecklas i en kärleksfull hemmiljö, samtidigt som de får professionellt stöd och behandling.
”Inget familjehem ska någonsin känna sig ensam i ett ärende. Familjehemmen får mycket stöd och hjälp från oss och det kan både handla om praktiska och känslomässiga situationer.”
Gabriel, VD på Startsteget
Hjälp barn och unga att hitta hem – bli behandlingsfamilj idag.
Hur fungerar en behandlingsfamilj?
Behandlingsfamiljen utgör en trygg bas för barnet, med målet att skapa stabilitet, ge strukturerat stöd och arbeta med barnet i vardagen. Till skillnad från vanliga familjehem erbjuder behandlingsfamiljen en intensiv och omfattande stödstruktur som koordineras av flera professionella aktörer.
”Om jag kan vara med och bidra till att ett enda barn får det bättre i ett nytt hem så vore det tillräckligt för mig. Våra familjehem räddar liv, minnen och ungas vardag.”
Gabriel, VD på Startsteget
Vi tror att kontinuitet och samarbete är nyckeln till en framgångsrik familjehemsplacering. Startsteget vill göra det lättare för dig att ta steget och hjälpa barn och unga att få en bättre start i livet genom att ge dem en trygg hemmiljö. Vi strävar efter att skapa trygga hem och bidra till ett bättre samhälle genom att förbättra och trygga skolgång, öka aktiviteter och minska medicinering, samt kontakt med socialtjänst och polis.
Vi anpassar behandlingen efter varje barns unika behov. För att säkerställa att barnet får rätt stöd, är professionella yrkespersoner tätt involverade i hela processen. Detta inkluderar:
- En familjehemskonsulent som träffar familjen varje vecka och erbjuder handledning och stöd i vardagen.
- En legitimerad psykoterapeut som ger fysisk behandlingsinriktad handledning en gång per månad.
- En behandlingssamordnare som ser till att alla insatser samordnas och fungerar som en länk mellan olika parter.
- Regelbundna behandlingskonferenser där behandlingsfamiljen, behandlingssamordnaren, familjehemskonsulenten, legitimerad psykoterapeut samt socialtjänst, skola och vårdteam samarbetar för att skapa en holistisk vårdplan.
Dygnet runt stöd för våra behandlingsfamiljer
En behandlingsfamilj hos Startsteget får även ett starkt nätverk av stödfunktioner för att kunna erbjuda den bästa möjliga vården till barnet:
- Veckorapporter för att följa barnets framsteg.
- Umgängesstöd och aktivt föräldrastöd för att bibehålla och stärka relationen med barnets biologiska föräldrar.
- Krishantering dygnet runt, så att barnet och familjen alltid har tillgång till hjälp i nödsituationer.
- Skolfokus och hälsovård där barnets skolgång och fysiska hälsa prioriteras högt. Hälsoundersökningar och medicinsk vård ingår under placeringen.
- Psykoterapeutiska stödinsatser, där stödinsatser definieras tillsammans med socialnämnden och anpassas efter barnets emotionella och psykiska behov.
Behandlingen är individanpassad
Varje barn som placeras i en behandlingsfamilj får en individuellt anpassad behandlingsplan som utarbetas noggrant för att möta barnets specifika behov. Planen följs upp kontinuerligt för att säkerställa att de mål som sätts upp nås, och förändringar görs efter behov.
För barnets trygghet och stabilitet placeras max två barn per behandlingsfamilj, och minst en vuxen finns tillgänglig i hemmet på heltid.
Det är även ett plus om ni har egen erfarenhet/kompetens av att möta barn/ungdomar med särskild komplex problematik.
Tidsbegränsad, men intensiv behandling
Behandlingsinsatsen sträcker sig normalt över 8-12 månader, men kan förlängas om det behövs. Under den här perioden får barnet tillgång till intensivt stöd och en strukturerad behandlingsplan som leder till en positiv förändring i deras liv.
För familjer som vill bli behandlingsfamilj erbjuder vi kontinuerlig utbildning både före och under placeringen, och vi arbetar nära dem för att de ska känna sig trygga och rustade att möta barnets behov.
Barnets utbildning och hälsa i fokus
Att öppna sitt hem och sitt hjärta för ett barn med särskilda behov kan vara en av de mest meningsfulla insatserna man kan göra. Hos Startsteget stöttar vi behandlingsfamiljer genom hela processen – för att ge barnen en ny chans till en trygg och kärleksfull framtid.
Vill du veta mer om hur du kan bli behandlingsfamilj, eller har frågor om våra tjänster? Kontakta oss på Startsteget – vi finns här för att hjälpa dig genom varje steg på vägen.
Vad våra familjehem säger om Startsteget
Vi tycker Startsteget står för det de lovar. Man vet att de alltid finns där om man behöver dem.
De ser alla familjemedlemmar i familjen. De samarbetar bra med socialtjänst och familjehem, fokus på att lyckas med uppdraget så det blir bra för alla."
Vi rekommenderar Startsteget varmt till andra som vill bli familjehem.”
Mycket professionella inom sitt arbetsområde
Mycket kunniga och tydliga i sina roller
Tillgängliga 24/7
Vi ser dem som arbetskollegor och tillsammans bildar vi ett professionellt arbetslag och vi kan varmt rekommendera Startsteget.”
Dom är också väldigt duktiga att ta dom svåra, tunga bitarna med ungdomarna så vi i familjehemmet håller oss neutrala i sakfrågan. Ofta måste vi i familjehemmet ha snabba utryckningar gällande detta och har alltid fått stöd i situationen. Konsulenterna finns alltid som stöd för oss i olika möten med skola, anhöriga, socialtjänst etc. Vi rekommenderar verkligen att jobba ihop med Startsteget som familjehem.”
Vanliga frågor och svar om behandlingsfamilj
Vad är en behandlingsfamilj?
En behandlingsfamilj är ett specialiserat familjehem som tar emot barn eller ungdomar med allvarliga beteendeproblem. Behandlingsfamiljen får stöd av ett team av professionella, som familjehemskonsulenter och psykoterapeuter, för att skapa en trygg och stabil hemmiljö där barnet kan utvecklas.
Hur skiljer sig en behandlingsfamilj från ett vanligt familjehem?
Skillnaden mellan behandlingsfamilj och ett vanligt familjehem ligger i stödet och intensiteten. En behandlingsfamilj får regelbundet handledning och utbildning, och har tillgång till ett helt behandlingsteam som inkluderar bland annat psykoterapeuter och samordnare. Barnen som placeras har ofta mer komplexa behov, vilket kräver en högre nivå av stöd och samordning.
Vilka typer av barn placeras i en behandlingsfamilj?
Barn som placeras i en behandlingsfamilj har ofta allvarliga beteendeproblem och kan ha svårigheter som kräver intensivare stöd än i ett vanligt familjehem. Det kan handla om barn med trauma, psykiska problem eller andra beteendestörningar.
Hur går utredningen till?
En utredning inför att bli familjehem är en noggrann process som syftar till att säkerställa att familjen har rätt förutsättningar för att kunna ta hand om ett barn eller en ungdom på ett tryggt och stabilt sätt.
Utredningen består av flera delar, där en grundlig kartläggning av familjens livssituation och bakgrund ingår. Familjen får lämna in en ansökan och blir sedan kontaktade av oss för att genomföra en intervju där vi går igenom familjens motiv, erfarenheter och förutsättningar.
En annan del av utredningen är en noggrann hembesiktning, där vi besöker familjens hem för att undersöka hur det ser ut och hur pass lämpligt det är för ett barn att bo där. Vi gör även en kontroll av familjens ekonomi och eventuella skulder.
Utöver detta ställer vi frågor kring livsföring som t ex alkohol, tobak, droger, fysisk och psykiskt mående. Det tas även referenser från tidigare arbetsgivare eller andra som känner familjen väl. När utredningen är klar får ni besked om ni har blivit godkända eller inte.
Hur lång tid tar utredningen?
Det är individuellt från fall till fall, men utredningen tar vanligtvis mellan 1-3 månader. Eftersom vi har väl utarbetade rutiner och professionella medarbetare lyckas vi oftast göra klart utredningen på 4-5 veckor. Oavsett tidsaspekten så är det absolut viktigast att utredningen går rätt till och att vi kan säkerställa att familjen har rätt förutsättningar för att kunna ta hand om ett barn eller en ungdom på ett tryggt och stabilt sätt.
Varför måste ni utreda?
Forskning har visat att många barn och ungdomar genom åren har fått utstå smärtsamma upplevelser i sina tidigare familjehem. Det gör oss på Startsteget desto mer angelägna om att göra allt vi kan för att försäkra oss om att de barn och ungdomar vi placerar får det tryggt och bra i sina nya hem hos sina nya familjer.
För oss är det oerhört viktigt att lära känna er som familj så bra som möjligt. Då har vi större möjlighet att placera ett barn som verkligen passar hos er och att skapa en hemmiljö där hen kan känna sig älskad och omhändertagen på riktigt. Det är alltså för att både det placerade barnet och ni som familj ska få så bra förutsättningar som möjligt som vi gör en omfattande utredning av alla familjer som vill bli familjehem hos oss.
Kan man få någon ekonomisk ersättning när man är behandlingsfamilj?
Ja, som behandlingsfamilj kan man få ekonomisk ersättning för att täcka kostnader för mat, boende, kläder och andra utgifter som är förknippade med att ha ett barn eller ungdom boende hos sig. Ersättningen kan variera beroende på barnets eller ungdomens behov och omständigheterna kring placeringen. I vissa fall kan man även få extra ersättning för att kompensera för tid och arbete som krävs för att ta hand om ett barn eller en ungdom. Ersättningen bestäms utifrån kommunens riktlinjer och kan skilja sig åt mellan olika kommuner. Syftet med ersättningen är alltid detsamma, att kunna skapa de bästa förhållanden för det utsatta barnet eller ungdom som är i behov av en trygg tillvaro.
Läs mer om familjehem ersättning.
Vilket stöd får behandlingsfamiljen?
Behandlingsfamiljer får omfattande stöd, inklusive:
- Veckovis handledning av en familjehemskonsulent
- Månatlig behandlingsinriktad handledning av en legitimerad psykoterapeut
- Tillgång till en behandlingssamordnare som koordinerar alla insatser
- Dygnet runt-krishantering
- Stödfunktioner som kontaktfamilj eller kvalificerad kontaktperson
Hur länge varar en placering i en behandlingsfamilj?
En behandlingsplacering pågår vanligtvis i 8-12 månader, men kan förlängas om det finns behov. Behandlingen är tidsbegränsad men intensiv, med syfte att skapa varaktiga förändringar i barnets liv.
Vad krävs för att bli en behandlingsfamilj?
För att bli behandlingsfamilj behöver man genomgå en noggrann utredning och utbildning. Man bör ha en stabil familjesituation och vara beredd på att arbeta nära med ett professionellt team. Att ha tålamod, empati och en vilja att stötta barn med svåra utmaningar är också viktigt.
Hur många barn kan placeras i en behandlingsfamilj?
Det placeras vanligtvis max två barn i varje behandlingsfamilj, för att säkerställa att varje barn får den individuella uppmärksamhet och det stöd de behöver. Minst en vuxen i familjen är hemma på heltid för att kunna fokusera på barnets behov.
Vilken roll har barnets biologiska föräldrar?
Barnets relation med sina biologiska föräldrar är viktig, och behandlingsfamiljen arbetar ofta tillsammans med dem för att främja en positiv relation. Det finns ett aktivt föräldrastöd som hjälper till att upprätthålla kontakten och ge stöd under umgängen.
Vilka registerutdrag behöver ni från oss?
Efter att ni gjort er ansökan kommer vi behöva registerutdrag från Polisen, Kronofogden, Socialtjänsten och Försäkringskassan. Mer information om dessa hittar ni på sidan bli familjehem.
Hur påverkas barnets skolgång?
Barnets skolutbildning är en central del av behandlingen. Vi arbetar nära med skolor för att säkerställa att barnet får det stöd de behöver för att lyckas i skolan. Dessutom görs hälsoundersökningar och medicinsk vård ingår som en del av behandlingen.
Vad händer om det uppstår en kris?
Behandlingsfamiljer har tillgång till krishantering dygnet runt. Det innebär att hjälp alltid finns tillgänglig om något akut skulle hända, för att snabbt kunna stötta både familjen och barnet i situationen.
Övriga frågor om att vara behandlingsfamilj
Om du har en fråga som vi inte lyckades besvara här, är du varmt välkommen att kontakta oss så hjälper vi dig med svaret! Det kan handla om exempelvis fler detaljer gällande kraven, ansökan, utredningen, hela processen, barnen, ansvaret, samarbetet, stödet, utbildningen eller vår verksamhet, vad du än undrar, tveka inte. Vi finns där för att hjälpa dig så länge vi delar samma mål, och det är att skapa en tryggare framtid för barn och ungdomar! Tack för att du bryr dig!
Viktiga frågor ni bör ställa er innan ni gör intresseanmälan
- Har ni tid, tålamod och plats för ett barn eller ungdom som kan ha stora svårigheter?
- Om ni har egna barn, är de positivt inställda till att ta emot ett barn/ungdom i er familj?
- Kan ni tänka er att ha regelbunden kontakt med skolan och hjälpa barnet med läxor?
- Kan ni tänka er att ta ansvar för att barnet får den hälsovård, sjukvård och tandvård barnet behöver?
- Kan ni tänka er att stötta barnet i relationen med sitt biologiska nätverk om det ingår i uppdraget?
- Är ni beredda att ha ett nära samarbete med socialtjänsten och Startstegets familjehemskonsulent?
Intresseanmälan
Vänligen fyll i dina uppgifter i nedanstående fält och skicka in din intresseanmälan till oss. Vi hör av oss så snart vi kan!