En ny chans för ett barn eller ungdom till en tryggare framtid

Varje barn och ungdom förtjänar kärlek, trygghet och en plats att kalla hem. Men för många barn är verkligheten en annan. Nu har du chansen att göra skillnad – en skillnad som varar livet ut.

familjehem

Bli familjehem – skapa en trygg grund

Som familjehem erbjuder du inte bara tak över huvudet. Du skapar en plats där ett barn kan känna sig sedd, hörd och älskad. Genom att bli familjehem genom Startsteget får du stöd, utbildning och ett nätverk av andra familjer som delar din resa. Vi finns med dig hela vägen.

Vi på Startsteget är experter på familjehemsfrågor och hjälper kommunernas socialtjänst. Våra medarbetare drivs av att ge högkvalitativ vård och stödjer våra uppdragstagare i varje steg på deras resa. Vårt team är professionella, serviceinriktade och lyhörda.

”Om jag kan vara med och bidra till att ett enda barn får det bättre i ett nytt hem så vore det tillräckligt för mig. Våra familjehem räddar liv, minnen och ungas vardag.”

Vi tror att kontinuitet och samarbete är nyckeln till en framgångsrik familjehemsplacering. Startsteget vill göra det lättare för dig att ta steget och hjälpa barn och unga att få en bättre start i livet genom att ge dem en trygg hemmiljö. Vi strävar efter att skapa trygga hem och bidra till ett bättre samhälle genom att förbättra och trygga skolgång, öka aktiviteter och minska medicinering, samt kontakt med socialtjänst och polis. 

”Familjehem behövs – våga vara skillnaden.”

Det behövs inga superkrafter för att bli ett familjehem. Det enda du behöver är hjärtat på rätt plats. Din vardag – med dina rutiner, dina värderingar och din kärlek – kan bli precis det en pojke eller flicka behöver för att växa och blomstra.

Tänk dig att få vara någon som väcker hopp. Att bli den trygga handen som leder vägen framåt. Din insats kan ge ett barn chansen att tro på sig själv och framtiden igen.

Vi letar efter familjer som gärna har…

  • Max två barn under 18 år i hushållet inklusive familjehemsplacerade (Har ni flera? Då har vi en diskussion tillsammans!)
  • En vuxen hemma på heltid eller flexibelt arbete (Det är önskvärt, men inget krav!)
  • Erfarenhet av arbete med barn och unga sedan tidigare
  • Vilja och möjlighet att ta emot barn och ungdomar med utmaningar i ryggsäcken

Stämmer detta för er? Tveka inte att söka!

Viktiga steg för att bli familjehem

  • Steg 1: Gör en ansökan för att bli familjehem

    När ni har bestämt er för att vilja bli familjehem, kan ni välja mellan att ta kontakt via vårt formulär här på hemsidan, ringa eller mejla. Berätta om eran situation och vad ni tror vore en bra matchning.

  • Steg 2: Vi hör av oss

    Vi ringer er innan utredningen om att bli familjehem börjar. Då kan ni berätta ännu mer om er och vi berättar om hur vi arbetar.

  • Steg 3: Dags att träffas

    Sedan tar vi utdrag ur olika register, gör en matchningsbedömning och hembesök för personliga möten med intervju. Därefter tar vi referenser och ni får våra.

Viktigt att veta kring vår bedömning att bli familjehem

Vi gör en matchning utifrån den målgrupp vi arbetar med och utifrån de behov som den placerade har. Vissa familjer har vi mångårig kontakt med och det blir rätt tid i livet och matchning senare. Vi har långa relationer med våra familjer, några har vi samarbetat med i många år. Vi välkomnar alla som vill bli familjehem att göra en intresseanmälan.  

Viktiga dokument som krav för att bli familjehem

Här finns några viktiga delar för er att ha koll på om ni vill bli familjehem. Efter er ansökan kommer ni vara i kontakt med Polisen, Kronofogden, Socialtjänsten och Försäkringskassan.

Socialtjänsten

Begär utdrag ur socialtjänstens personregister och lämna till socialförvaltningen i din kommun. Blanketten ska skickas till socialkontoret i din hemkommun.

Kronofogden

Beställ ett Skuldfrihetsintyg genom att mejla Kronofogden på kontakt@kronofogden.se. Skriv ditt namn, personnummer och att du önskar få ett skuldfrihetsintyg.

Försäkringskassan

Ladda ner intyg om ersättningsperioder från Försäkringskassan som visar vilka ersättningar du har eller har haft de senaste 2 åren.

Polisen

Begär utdrag från Polisens register. Det finns möjlighet att begära utdrag för arbete på HVB-hem (familjehem) direkt på Polisens hemsida.

Arvodesersättning (del 1 av familjehemmets ersättning)

Arvodesersättning är den ena delen av familjehemmets ersättning som ni som familjehem får för uppdraget ni utför. Arvodet är en skattepliktig inkomst som beskattas som inkomst av tjänst.

  • Arvodet är sjukpenning- och pensionsgrundande, men berättigar inte till tjänstepension eller A-kassa. Uppdraget som familjehem är heller inte semestergrundande. Om uppdraget kräver att någon i familjehemmet är hemma på heltid kan det finnas en möjlighet att A-kassan ser den tiden som ”överhoppningsbar”. Detta behöver då kontrolleras med A-kassan i förväg.
  • Arvodet varierar med uppdraget, vad som krävs vid varje enskild placering.
  • Startsteget gör avdrag för preliminärskatt samt betalar lagstadgade avgifter. 

Om du som familjehemsförälder blir sjuk så kontaktar du själv Försäkringskassan, då det inte råder något anställningsförhållande mellan dig som familjehem och Startsteget, utan det är ett så kallat uppdragsavtal. 

Omkostnadsersättning (den andra delen av familjehemmets ersättning)

Omkostnadsersättningen är den andra delen av familjehemmets ersättning och ska täcka alla de utgifter som ni har för det placerade barnet/ungdomen. Det gäller; mat, hygienartiklar, kläder, fickpengar, telefonkostnader, fritidsaktiviteter mm. 

  • När barnet/ungdomen placeras ska hen vara grundutrustat med kläder anpassade för årstiden.

Omkostnadsersättningen bygger på Sveriges Kommuner och Regioners (SKR) riktlinjer. SKR:s beräkningar bygger på de beräkningar som Konsumentverket gjort gällande kostnader för barn i olika åldrar. Nivån är dock satt högre med tanke på att placerade barn ofta har eftersatta behov inom de områden som ersättningen ska täcka. SKR:s riktlinjer gällande omkostnadsersättningen består av två delar, en fast, schablonmässigt beräknad grundkostnad och en individuellt beräknad tilläggskostnad. Om barn- eller studiebidraget betalas ut till familjehemmet så kommer omkostnadsersättningen minskas med motsvarande summa. Rätten till flerbarnstillägg gäller inte för familjehem. 

familjehem ersättning

Det här ska grundkostnaden täcka

  • livsmedel 
  • kläder (ska även täcka sparande till dyrare inköp) 
  • personlig hygien (tex tvål, tandkräm, blöjor, hårklippning) 
  • fickpengar 
  • förbrukningsvaror (tex tvätt- och rengöringsmedel, toalett- och hushållspapper) 
  • möbler 
  • tv och telefoni 
  • resor och aktiviteter 
  • ökad förbrukning av el och vatten 
  • normalt slitage på möbler.

Det här är exempel på tilläggskostnader

Barnets individuella behov kan göra att du har kostnader utöver det som ingår i grundkostnaden. Dessa läggs på grundkostnaderna och betalas ut månatligen som omkostnad. Om ni erhåller tilläggskostnader behöver det, enligt Skatteverket, finnas ett skriftligt underlag som påvisar vilka tilläggskostnader ni har. Detta underlag beräknar ni tillsammans med er konsulent i det fall Skatteverket begär in underlag. Exempel på sådana tilläggskostnader är:

  • barnomsorgsavgift eller skolbarnomsorgsavgift 
  • resor till föräldrar eller andra närstående 
  • specialmat 
  • glasögon eller linser 
  • dyrare fritidsaktiviteter 
  • semesterresor 
  • färdtjänst. 

Extra omkostnad

En del familjehem kan behöva extra omkostnadsersättning, utöver de belopp som ingår i grundkostnaden och tilläggskostnaden. Det kan till exempel ske vid oförutsedda händelser eller om barnet behöver något extra. Beviljad extra omkostnad utbetalas som ett engångsbelopp mot kopia på kvitto. Originalkvittot spar ni hos er. Innan inköp behöver ni alltid samråda med er konsulent.

Vad våra familjehem säger om Startsteget

”Ni är hjältar i det tysta –
er kärlek och engagemang förändrar liv.”

Några av oss som arbetar med familjehemsvård hos Startsteget

Kirsi Karvonen

Vice VD & placeringssamordnare

familjehemskonsulent

Kirsi, Startstegets vice VD, studerade till beteendevetare med inriktning sociologi utifrån hennes brinnande intresse för att hjälpa utsatta människor. Även hennes föräldrar var familjehem i många år. Att öppna upp sitt hem kan göra skillnad för ett barn, genom att finnas där i deras vardag. Målet är att skapa en trygg tillvaro och leda till en utveckling som rustar barnen till självständiga individer i vuxen livet.

Emelie Melin

Familjehemskonsulent

familjehemskonsulent

Emelie har tagit socionomexamen vid Stockholms universitet 2013 och har sedan dess arbetat inom socialtjänsten.

Hon har arbetat som familjebehandlare inom öppenvården mot ungdomar, men främst har hon arbetat inom Placeringsenheten som jourhem- och familjehemssekreterare. 

familjehem

Gunilla Tandberg

Verksamhetschef för konsulentenheten

I över tjugo år har Gunilla jobbat med socialt arbete som socionom, både privat och inom socialtjänsten där hon till stor del arbetat inom familjehemsvården med att rekrytera, utreda, utbilda och handleda familjer.

I bagaget har hon även med sig arbete på en resursskola, ett center för tonårsflickor med olika typer av psykosocial problematik och erfarenhet som barnhandläggare.

Vanliga frågor och svar om familjehem

Vem kan bli familjehem?

Alla som uppfyller vissa grundkrav kan ansöka om att bli familjehem. Det är viktigt att man är stabil och har tid och resurser för att kunna ge det stöd och den trygghet som ett barn eller en ungdom kan behöva. Man behöver också ha ett eget hem med tillräckligt med utrymme för en extra familjemedlem, samt vara beredd att samarbeta med socialtjänsten och andra involverade i barnets eller ungdomens liv.

Utbildning och erfarenhet inom området kan vara meriterande, men är inte alltid ett krav. Startsteget har egna familjehemskonsulenter som handleder dig och ger stöd  i varje situation och finns tillgängliga dygnet runt.

Vad krävs för att bli familjehem hos Startsteget?

För att bli familjehem hos Startsteget krävs det, i korta drag, att du har ett stabilt hem, tid och engagemang att ta hand om barn och ungdomar, samt genomgå en utredning. Mer om kraven kan du läsa på följande sida.

Hur går utredningen till?

En utredning inför att bli familjehem är en noggrann process som syftar till att säkerställa att familjen har rätt förutsättningar för att kunna ta hand om ett barn eller en ungdom på ett tryggt och stabilt sätt.

Utredningen består av flera delar, där en grundlig kartläggning av familjens livssituation och bakgrund ingår. Familjen får lämna in en ansökan och blir sedan kontaktade av oss för att genomföra en intervju där vi går igenom familjens motiv, erfarenheter och förutsättningar.

En annan del av utredningen är en noggrann hembesiktning, där vi besöker familjens hem för att undersöka hur det ser ut och hur pass lämpligt det är för ett barn att bo där. Vi gör även en kontroll av familjens ekonomi och eventuella skulder.

Utöver detta görs en noggrann hälsoundersökning och det tas även referenser från tidigare arbetsgivare eller andra som känner familjen väl. När utredningen är klar får ni besked om ni har blivit godkända eller inte.

Läs mer om processen.

Hur lång tid tar utredningen?

Det är individuellt från fall till fall, men utredningen tar vanligtvis mellan 1-3 månader. Eftersom vi har väl utarbetade rutiner och professionella medarbetare lyckas vi oftast göra klart utredningen på 4-5 veckor. Oavsett tidsaspekten så är det absolut viktigast att utredningen går rätt till och att vi kan säkerställa att familjen har rätt förutsättningar för att kunna ta hand om ett barn eller en ungdom på ett tryggt och stabilt sätt.

Varför måste ni utreda?

Forskning har visat att många barn och ungdomar genom åren har fått utstå smärtsamma upplevelser i sina tidigare familjehem. Det gör oss på Startsteget desto mer angelägna om att göra allt vi kan för att försäkra oss om att de barn och ungdomar vi placerar får det tryggt och bra i sina nya hem hos sina nya familjer.

För oss är det oerhört viktigt att lära känna er som familj så bra som möjligt. Då har vi större möjlighet att placera ett barn som verkligen passar hos er och att skapa en hemmiljö där hen kan känna sig älskad och omhändertagen på riktigt. Det är alltså för att både det placerade barnet och ni som familj ska få så bra förutsättningar som möjligt som vi gör en omfattande utredning av alla familjer som vill bli familjehem hos oss.

Kan man få någon ekonomisk ersättning?

Ja, som familjehem kan man få ekonomisk ersättning för att täcka kostnader för mat, boende, kläder och andra utgifter som är förknippade med att ha ett barn eller ungdom boende hos sig. Ersättningen kan variera beroende på barnets eller ungdomens behov och omständigheterna kring placeringen. I vissa fall kan man även få extra ersättning för att kompensera för tid och arbete som krävs för att ta hand om ett barn eller en ungdom. Ersättningen bestäms utifrån kommunens riktlinjer och kan skilja sig åt mellan olika kommuner. Syftet med ersättningen är alltid detsamma, att kunna skapa de bästa förhållanden för det utsatta barnet eller ungdom som är i behov av en trygg tillvaro.

Läs mer om familjehem ersättning.

Hur länge pågår uppdraget?

Familjehemsuppdraget varierar i längd och anpassas efter det specifika behovet hos det placerade barnet eller ungdomen. Vissa uppdrag kan vara kortvariga och fungera som en temporär lösning, medan andra sträcker sig över en längre tid, ibland under flera år. Flexibiliteten i familjehemsuppdraget möjliggör även möjligheten att välkomna och vårda flera olika placerade barn och ungdomar över tiden.

Det centrala fokuset är alltid att skapa en hållbar livssituation och erbjuda en trygg tillvaro för de barn och ungdomar som kommer till familjehemmet. Det handlar om att möjliggöra en meningsfull och positiv utveckling för de placerade, oavsett hur lång eller kort period de spenderar i familjehemsomsorgen. Målet är att skapa en miljö där barnen och ungdomarna kan känna sig säkra, omhändertagna och stöttade i sin personliga utveckling.

Kan vi ångra oss?

Ja, eftersom det är viktigt att ni känner er bekväma i er nya roll. Ni ska inte känna er pressade att ta på er något som ni inte känner är rätt för er. Vi vill bara att ni ska veta att det är ett fantastiskt sätt att hjälpa barn och ungdomar som behöver det mest. Samtidigt, om ni under utredningen upptäcker att det inte passar eller att det inte är lämpligt för er att vara familjehem, så är det viktigt för oss att ni tar ansvar och säger ifrån. Vårt främsta mål är att hitta de bästa familjerna som kan öppna sina hem och ge den trygghet och kärlek som dessa barn och ungdomar behöver.

Vad händer om vi behöver hjälp?

Vi på Startsteget finns alltid där för er, med dygnet runt stöd alla dagar i veckan. Vi vet att varje barn och ungdom har sin egen unika livssituation och utmaningar, och därför erbjuder vi individuell handledning, vägledning och stöd dygnet runt.

Våra erfarna familjehemskonsulenter är alltid tillgängliga för att hjälpa till. Om det behövs så kliver vår barnterapeut in som extra stöd och ger expertkompetens inom trauma och anknytning. Genom att sätta ord på beteenden och ge råd, kan vi tillsammans hjälpa barnen att hantera sina utmaningar på ett konstruktivt sätt.

Viktiga frågor ni bör ställa er innan ni gör intresseanmälan

  • Har ni tid, tålamod och plats för ett barn eller ungdom som kan ha stora svårigheter?
  • Om ni har egna barn, är de positivt inställda till att ta emot ett barn/ungdom i er familj?
  • Kan ni tänka er att ha regelbunden kontakt med skolan och hjälpa barnet med läxor?
  • Kan ni tänka er att ta ansvar för att barnet får den hälsovård, sjukvård och tandvård barnet behöver?
  • Kan ni tänka er att stötta barnet i relationen med sitt biologiska nätverk om det ingår i uppdraget?
  • Är ni beredda att ha ett nära samarbete med socialtjänsten och Startstegets familjehemskonsulent?
familjehem
Startsteget innebär starten på en tryggare framtid för barn och unga

Intresseanmälan

Vänligen fyll i dina uppgifter i nedanstående fält och skicka in din intresseanmälan till oss. Vi hör av oss så snart vi kan!

Rulla till toppen