I en tid när många barn och ungdomar behöver trygghet och stabilitet i sina liv, söker Startsteget aktivt efter fler engagerade personer som vill öppna sina hem och hjärtan för att bli familjehem.

Familjehem är en viktig del av samhällets stödsystem för barn och ungdomar som av olika anledningar inte kan bo tillsammans med sina biologiska familjer. Startsteget arbetar för att stötta och hjälpa barn och ungdomar som hamnat i svåra livssituationer. Genom att erbjuda en trygg och kärleksfull miljö för dessa barn och ungdomar kan familjehem göra en avgörande skillnad i deras liv.

”Vi behöver fler engagerade personer som vill ställa upp för våra mest utsatta barn och ungdomar. Att vara familjehem är en meningsfull och viktig uppgift som kan förändra liv.”

För att bli familjehem genom Startsteget krävs ingen särskild utbildning eller erfarenhet. Det viktigaste är att ha kärlek, tid och engagemang att ge till ett barn som behöver det som mest. Startsteget erbjuder stöd, utbildning och ekonomisk ersättning till de som väljer att öppna sina hem. För de barn och ungdomar som kommer till ett familjehem blir detta ofta en möjlighet till en ny start i livet. De får möjlighet att växa upp i en trygg och kärleksfull miljö och att bygga starka relationer med sina familjehemsföräldrar.

Om du är intresserad av att bli familjehem genom Startsteget kan du här nedan läsa mer om kraven, ersättningen och göra en intresseanmälan om att bli familjehem.

Att bli familjehem är en möjlighet att göra en verklig skillnad i ett barns liv. Genom att öppna ditt hem och hjärta kan du vara med och forma en ljusare framtid för de barn och ungdomar som behöver det mest.

Familjehem i siffror

  • Familjehem var den vanligaste placeringsformen för de 26 200 barn och unga som var i behov av att få en heldygnsinsats.
  • 18 700 barn och unga var placerade i familjehem vilket är 700 färre än året innan.
  • Av de placerade på familjehem var 51 procent pojkar och 49 procent flickor. Motsvarande andelar var 53 respektive 47 procent år 2020.

Siffror avser år 2021 och är hämtade från den senaste rapporten av Socialstyrelsen.

Hur många barn och ungdomar har Startsteget hjälpt under åren

  • Startsteget har haft över 115 familjehemsplaceringar och samarbetat med mer än 45 kommuner.
  • För närvarande har vi cirka 25 familjehemsplaceringar och söker hela tiden  familjer som vill öppna sina hem för barn och ungdomar!
Rulla till toppen