Det är fantastiskt att jobba med våra familjehem. Det är vanliga familjer som har överskott på tid, engagemang, värme och kärlek.
Gabriel, Startstegets vd, har själv jobbat inom socialtjänsten och i flera olika kommuner. När han under 2012 blev färdigutbildad beteendevetare studerade han vidare inom psykoterapi och driver nu Startsteget med frihet och flexibilitet – för att stötta familjehemmen på bästa sätt.
Varför brinner du för det Startsteget gör?
För att jag ser samhällsutvecklingen där många barn och ungdomar har för få trygga vuxna runt sig. På stan, bussen, caféer. Det finns en distans mellan vuxna till barn och unga. De behöver fler som vägleder och är stabila förebilder, som kan sätta gränser men samtidigt visar att ”jag står kvar oavsett”.
Jag är väldigt samhällsintresserad och i Sverige går det inte spikrakt uppåt utan vi har bekymmer inom många områden. Om jag kan hjälpa till att bidra så vill jag. Alla barn har inte turen att växa upp i bra och trygga hem. De väljer inte sina familjer, sammanhang eller liv. Om jag kan vara med och bidra till att ett enda barn får det bättre så har jag uppnått det jag strävar efter.
Vad är viktigt i din roll?
Att aldrig sluta tro på individen. Det tycker jag är viktigt och det får vi aldrig glömma. Människors beteenden är intressant och Startsteget föddes som ett komplement till Socialtjänstens egna verksamheter. Att sedan jobba med just barn och ungdomar ligger varmt om hjärtat. Jag vill ge dem bättre förutsättningar och en chans att skapa fina minnen från uppväxten.
Genom våra familjehem ska barn och ungdomar få det bättre än innan. Och det är fantastiskt att jobba med våra familjehem. Det är vanliga familjer som har överskott på tid, engagemang, värme och kärlek. Fantastiskt att vara med och forma, att se lycka och glädje hos familjerna. Det ger mycket tillbaka att vara familjehem, till exempel när den placerade får godkända betyg i skolan, ger en kram i slutet av dagen eller skickar ett sms. När det gäller familjehemsvård kan man inte räkna med bekräftelse tillbaka och det sker på olika vis.
Men att få se glädjen när det händer är fantastiskt. De kämpar hårt och ger inte upp på barnen. Vi får följa hur barnen repareras. Ofta får vi också se hur det går bra i början, familjehem kämpar och stretar tillsammans med socialtjänst, sedan kommer de över en puckel där det blir bra och stabilt. Det gäller att hålla i.
Hur är det att samarbeta med era uppdragsgivare?
Det finns massor av bra socialsekreterare och familjehemssekreterare som vi har bra samarbete med. Oftast vill vi mot samma mål men har olika förslag på vägar dit. Så mycket handlar om att samordna och kommunicera, hitta vägar som accepteras i gruppen. Vi måste ha med alla!
Tillsammans kan vi ge barn och unga bättre förutsättningar i livet och ett tryggt hem. Varje dag, dygnet runt.
Våra stödboenden ger en stabil grund för unga att växa och utvecklas. En trygg plats som gör skillnad.