Vi vill att den här webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig och andra som besöker den. Därför samlar vi information via cookies. Genom att gå vidare godkänner du funktionen och användandet av alla våra cookies.
Här samlar vi några vanliga frågor och svar om familjehem. Hittade du inte svar på det du letade efter? Varmt välkommen att kontakta oss.
Det är olika, vissa kortare och vissa längre. Allt från några månader till flera år eller under hela uppväxten. Det utgår från individernas behov och utvecklingen hos barnen och ungdomarna men även familjerna. Det finns en utgångspunkt och aktivt arbete för att barnet ska flytta till sina biologiska vårdnadshavare igen (Socialstyrelsens mål) men så ser inte verkligheten alltid ut.
Det är väldigt olika och kan förändras med tiden. Socialtjänstens mål är att barnen och ungdomarna ska förenas med sina biologiska vårdnadshavare, om det är möjligt.
Det finns många svar, för det är olika i alla uppdrag. Omfattningen varierar oerhört. Lika många olika barn och ungdomar som det finns, lika många olika familjehem behöver vi.
Som familjehem behöver man vara inställd på att tanken med en familjehemsplacering är att barnen och ungdomarna ska flytta till sina biologiska vårdnadshavare igen och ha kontakt med sitt biologiska nätverk.
Många undrar om kompetens och kvalifikationer för familjehem på förhand. Om man lever under stabila förhållanden, själv befinner sig på en bra plats i livet och känner engagemang – då har vi goda förutsättningar.
Våra familjer ser olika ut och har olika bakgrunder. Vi gör alltid en utredning med de familjer som anmält intresse. För att bli familjehem behöver du vara en trygg vuxen med en stabil och ordnad tillvaro för att främja barnets utveckling. Du behöver ha gott om tid, tålamod och ett engagemang och känslomässigt utrymme för att hjälpa andra människor. Som familjehem behöver du samarbeta med uppdragsgivare, socialtjänsten och biologföräldrar. Viktigt är att acceptera olikheter och ha ett respektfullt bemötande och ha en förståelse för att förutsättningar hos individer varierar.
Det finns familjehem där personer förvärvsarbetar eller är hemma på heltid eller deltid. Det finns också de som är hemma en kort tid i början för att sedan gå tillbaka. Det är alltid barnets behov som styr så det är väldigt olika.
När vi matchar säkerställer vi tillsammans att matchningen blir rätt utifrån era förutsättningar. Varje barn har specifika behov och många gånger kan man arbeta heltid. Barnets behov av stöd avgör. Viktigt är att du har utrymme i ditt liv att engagera dig i ett barn som är i behov av extra stöd, där behovet kan variera över tid.
Familjer som tar emot barn och ungdomar som behöver placeras akut kallas för jourhem. I jourhemmet stannar barn och unga en kortare tid medan socialtjänsten utreder barnets och den ungas livssituation. Under handläggningstiden är det viktigt att jourhemmet är en trygg plats för ett barn i en lugn och stabil familjemiljö.
I vissa fall kan akuta placeringar vara nödvändiga för att barn och ungdomar ska komma till trygghet. Men det blir mer träffsäkert att kunna planera en placering och matcha. Startsteget har några renodlade jourhem. Som jourhem tar du med kort varsel emot barn som behöver omedelbart skydd eller stöd för en kortare tid. Men det är något vi då ser som inledande.
Utredningarna tar olika lång tid.
Hos oss är fördelarna mer resurser, vilket gör att vi kan vara tillgängliga i större utsträckning. Vi ser även kontinuiteten inom vår personalgrupp som en fördel. Från Startsteget finns alltid en familjehemskonsultent som har huvudansvar och en sidekick. Vi är alltid två från vårt kompetenta team som är tight knutna till familjehemmen.
Vi på Startsteget arbetar med traditionell och förstärkt familjehemsvård samt med behandlingsfamiljer. Familjer bidrar med sin naturliga vardagskunskap och vi kompletterar med vårt professionella stöd – ett alternativ till HVB-placering och institutionsvård.
Familjehem får ersättning för att situationen, baserad på uppdraget, ska vara ekonomiskt hållbart så vi behåller kontinuitet för barnet i ett tryggt hem med stabila vuxna omkring att knyta an till.
Som familjehem får du ekonomisk ersättning vid ett uppdrag. Ersättningen är uppdelad i ett arvode och en omkostnadsersättning. Hur mycket ersättning ni får beror på uppdragets omfattning och komplexitet. Familjehemsuppdrag räknas inte som en anställning. Arvodet är lön för det uppdrag du utför och är en skattepliktig inkomst och beskattas som inkomst av tjänst, den är sjukpennings- och pensionsgrundande. Det berättigar inte till tjänstepension, a-kassa, semesterlön eller semesterersättning.
Omkostnadsersättningen ska täcka barnets omkostnader för mat, kläder, fickpengar, skor, personlig hygien, lek och fritid, förbrukningsvaror, möbler, tv, telefon och det som räknas som normalt slitage. Du får göra avdrag för omkostnadsersättningen i din deklaration.
Familjer som tar emot andras barn i sitt hem kallas familjehem. Orsaker till att barn och ungdomar behöver placeras ser olika ut och i familjehemmet kan de behöva bo allt från några månader till flera år eller under hela uppväxten.
Att ta emot ett barn innebär en omställning för både familjehemmet och barnet. Det är viktigt att det finns ett vuxenengagemang och vardagsrutiner som främjar ett barns utveckling. Familjehemmen är en del i en process att arbeta mot, i den mån det är möjligt, att barnet ska kunna återförenas med sina vårdnadshavare.
Går du i tankarna på att bli familjehem eller vill du veta mer om vad det innebär? Du är varmt välkommen att kontakta oss om du har funderingar eller läsa mer direkt under Bli familjehem. Ta del av de steg vi hjälper dig igenom. Vi hjälper dig i starten och hela vägen genom familjehemsplaceringen.
Socialtjänsten kan vända sig till ett företag som arbetar med konsulentstödd familjehemsverksamhet (så som Startsteget) när de själva inte hittar familjehem. Företaget eller organisationen erbjuder då kommunen ett lämpligt familjehem utifrån barnets behov som är utrett och godkänt. Det blivande familjehemmet måste sedan godkännas av kommunens socialnämnd innan familjehemmet kan ta emot en placering.
Vår utredningsprocess bygger på Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd, Socialstyrelsens initialbedömning BRA-fam formulär (Bedömning vid rekrytering av familjehem) samt utgår från Västeråsmodellen och delar av utredningen är Kälvestens inspirerad.
Då gör vi hembesök, tar referenser och samlar in register från polisens misstanke- och belastningsregister, Försäkringskassan, Kronofogdemyndigheten och socialtjänsten.
Vi gör också bas- och djupintervju samt analyserar intervjun. Under hela utredningsprocessen har både du och vi möjlighet att avbryta utredningen.
Ja, det går bra. Samma krav ställs som i familjer med två vuxna kring att du lever ett ordnat liv, har tid och engagemang samt känslomässigt utrymme att ta emot ett barn.
För oss är det grundläggande att samma familjehemskonsulent är kopplad till familjehemmet, för att skapa en så bra relation som möjligt. Det är viktigt för våra barn och ungdomar att de närmaste personerna runt om är samma. Familjehemskonsulenten handleder och har regelbunden kontakt när du behöver.
Startsteget finns tillgängliga dygnet runt och vi har hög prioritet på vår egen tillgänglighet för vi vet att våra familjehem gör ett viktigt uppdrag. Vi arbetar med att underlätta barnen och ungdomarnas relation till sitt biologiska nätverk och hur kontakten ska se ut formar vi i genomförandeplanen. Vi har även veckovisa överlämningar om situationen med biologiska föräldrar.
Vi stöttar dig för att du ska kunna fokusera på relationen till barnet!
Det dagliga sköter familjehemmet främst om, med stöd av familjehemskonsulenten, och socialtjänsten har ett grundläggande ansvar. Viktiga beslut ska tas i det tredelade ansvaret: föräldrar, familjehem och socialtjänst.
Vi rekommenderar max tre barn, inklusive familjehemmets biologiska hemmavarande barn samt placerat barn. Det handlar om att det kräver extra tid och engagemang att arbeta med förstärkta uppdrag.
Enligt forskning vet vi att det blir mindre tid för återhämtning och vila om man har många barn i hushållet, vilket kan öka risken för sammanbrott eller att det placerade barnets behov inte tillgodoses på bästa sätt.
Ett traditionellt uppdrag innebär att stödet inte är lika omfattande som vid ett förstärkt uppdrag. Startsteget erbjuder båda och skillnaden är den extra kompetens vi kan bidra med till våra familjehem.
Det gemensamma stödboendet är ett fullt möblerat kollektivt boende med delad toalett, dusch och kök – utrustat för komfort. Det är bemannat dygnet runt. Personal finns på plats för sovande eller vaken natt. Vi individanpassar och har både en samordnare och en kontaktperson som stöttar, till exempel genom att skapa veckoschema och handla.
Vissa stödboenden jobbar med ett visst antal timmar som de boende får hjälp under i veckan, men här tror vi på att fokusera på processen och målet. Därför har de som bor på Startstegets stödboenden tillgång till personalen så mycket som behövs. Här ingår allt, inga tilläggstjänster. Vi har också en legitimerad psykoterapeut och samarbetar med psykologmottagningar. Sådana insatser erbjuder vi också de som bor på våra stödboende.
Vi har också egna boenden som stödboende, så kallade satellitlägenheter.