Tredelat ansvar – så fungerar det

Barnen och ungdomarna behöver få tid att reparera, utvecklas och ta sig ur gamla spår. Då behöver de nya vuxna att knyta an till. Målet är bland annat att få till en fungerande skolgång eller sysselsättning men också att jobba på att få tillbaka leendet i barnet. Det kommer via kärlek, omtanke och tid. En famn som alltid finns där, sätter gränser och är vuxna förebilder. I våra uppdrag är målet också, i de fall det är möjligt, att återförena familjehemsplacerade barn och ungdomar med sina biologiska föräldrar. Det är möjligt om utvecklingen skett i rätt håll för alla parter.

Tillsammans lägger vi grunden för att barnen och ungdomarna ska få självständiga liv och i framtiden kunna bygga egna, trygga relationer. Som familjehem arbetar du även på relationen till biologiska föräldrar och socialtjänsten. Men vi hjälper såklart till. Kommunen kontaktar oss när barn och ungdomar behöver nytt hem. Via matchningskoll ser vi vilket familjehem som passar. Vi tar utdrag ur olika register och matchar. Så, vi är med i starten men också under hela placeringstiden. Våra familjehem kan få utbildning inom relevanta områden i familjehemsvård ihop med Socialstyrelsens bok ”Ett hem att växa i”.

I processen lär vi känna våra familjehem, utreder och bedömer. Processen bygger på Socialstyrelsens bedömning vid rekrytering av familjehem och Västeråsmodellen där vi gör hembesök, genomför intervjuer, tar referenser och hämtar olika register. I analysen ingår delar som mentalisering och anknytningsstil. Det handlar om förmåga att tänka ur andras perspektiv, förstå känslor och reaktioner. Ställ dig i barnets skor, hur ser det ut då? Det handlar också om att förstå vad som gör att barnen mår bra och utvecklas. För att utveckla vardagen lever du nära barnet, agerar på signaler och uppmuntrar till att utforska. Det blir en ny situation att lära sig, även för äldre ungdomar.

Hur vi arbetar med förstärkt familjehemsvård

Läs om vårt stöd till våra familjehem

Svar på vanliga frågor om familjehem

Kontakta oss

Fält markerade med en * är obligatoriskt

Välj ditt ärende *

Tack, ditt meddelande är nu skickat!
Oj, nu gick något fel. Vänligen kontrollera formuläret

Datapolicy & Cookies

Vi värnar om din personliga integritet och strävar efter att alltid skydda dina personliga uppgifter på bästa sätt.